För mer information

Intresseanmälan


Österlånggatan 5

  • 160 kvm
Kreativ och unik lokal i eget gårdshus om ca 160 kvm i ostört och lugnt läge på Österlånggatan i Gamla stan intill Stockholms slott. Dessa mycket charmiga lokaler ligger i ett gårdshus om ca 160 kvm från tidigt 1700-tal som nås via en gränd från Österlånggatan och som uthyres i sin helhet till en hyresgäst som sätter värde på den unika och sällsynta atmosfär som just Gamla stan erbjuder.

Trots den omedelbara närheten till Slottet och Slottsbacken så ligger gårdshuset mycket ostört. Det nås via en gränd som är försedd med en robust gammal järngrind, och som leder till en liten mysig innergård som man nyttja som uteplats.

Lokalerna har mycket av den gamla charmen bevarad, med bl.a. rustika tegelväggar och takbjälkar, kakelugn och vedspis, källarvalv och takfönster. Lokalerna lämpar sig mycket väl för olika typer av företag som sätter värde på att profilera sig genom att vara verksamma i denna unika miljö.

Hyresvärden avser att under sommaren 2018 renovera gårdshuset och tillföra nya våtgrupper (wc/dusch) och pentry. I detta skede finns möjligheter att påverka utformning och ytskikt och få en skräddarsydd lokal.

Planlösning

Lokalen fördelar sig över alla tre våningsplanen i gårdshuset, och på bottenvåningen kommer man via entrén från innergården direkt in i en stor öppen yta, med väggar av tegel- och puts och robusta takbjälkar. Här finns ett avdelat mindre pentry, samt en avställningsyta under trappen som leder till plan 1. Det finns även en trappa ned till ett förråd i form av ett gammalt välvt källarvalv som murats i tegel.

På plan 1 finns två intilliggande rum, det ena med en vacker gammal kakelugn, det andra med en vedspis av gjutjärn, samt balkongdörrar som leder till en utvändig trappa. Här finns även två WC, varav en är försedd med duschkabin.

På samma våningsplan, ett par trappsteg upp, finns ytterligare ett rum, belägen ovanpå den underliggande butikslokalens. Här finns det möjligheter att bygga en interntrappa mellan våningsplanen, antingen för att slå samman de båda lokalerna, eller för att enbart inkludera butikslokalens inre rum.

Plan 2 utgörs av en härlig öppen yta, med vackert bjälklag, högt sadeltak med flera takfönster som ger gott om dagsljus i rummet. Här finns även ett mindre pentry.

Fastigheten

Kommun Stockholm
Ort Stockholm
Område Gamla Stan
Gatuadress Österlånggatan 5
Kommunikationer Kommunikationsplattformen är mycket god då Gamla stan ligger som ett nav, bokstavligen mitt i Stockholm.

Bil: Man tar sig enkelt till Gamla stan från såväl Norrmalm som Södermalm via Munkbroleden, samt till Norrmalm via Skeppsbron som löper strax intill fastigheten.

T-bana: Såväl T-Gamla stan som T-Kungsträdgården ligger inom promenadavstånd från fastigheten. Till T-Slussen (med bussar till Nacka & Värmdö) är det endast drygt 600 meters gångväg.

Buss: Ett flertal busslinjer trafikerar dagligen Gamla stan, som har ett flertal hållplatser på bekvämt avstånd från fastigheten. Hållplats Slottsbacken ligger endast ca 80 meter från fastigheten och trafikeras av stombusslinje 2 (Sofia - Slussen - Norrmalmstorg - Stureplan - Odenplan - Norrtull), och linjerna 55, 57 och 76, samt nattbussarna 96, 191, 192, 193, 194 och 195.

Vid Munkbroleden ligger även hållplatserna Mälartorget och Kornhamnstorg som trafikeras av stombusslinje 3 (Karolinska sjukhuset - S:t Eriksplan - Fridhemsplan - Tegelbacken - Slussen - Skanstull - Södersjukhuset), samt linje 53 (Karolinska institutet - Odenplan - Centralen - Slussen - Henriksdalsberget),

Cykel: De båda breda cykelbanorna vid Munkbroleden och Skeppsbron ligger bara några tramptag från fastigheten, vilket ger utmärkta förutsättningar för cykelpendlare.

Båt: Förutom Djurgårdsfärjorna som går från Skeppsbron så anlöper även SL:s pendlarfärjor mellan Klara Mälarstrand, Kungsholmstorg, Söder Mälarstarnd intilliggande Riddarholmen.
Parkering Det går utmärkt att ta bilen till Gamla stan, då parkering finns på de större parkeringsplatserna på Mälartorget, Riddarholmen och Skeppsbrokajen, samt i p-huset på Slottsbacken alldeles nära fastigheten, där det även finns laddstationer för elbilar samt cykelgarage.
Service I Gamla stan finns det mycket gott om restauranger och kaféer att välja på, med ett brett utbud för alla smaker och stilar. Allt från hämtluncher från foodtrucks till affärsluncher hos de välrenommerade krögarna i de intilliggande kvarteren.

Hela Gamla stan har gott om butiker som erbjuder ett brett serviceutbud, utöver Västerlånggatans traditionella souvenirbutiker. Vid Kornhamnstorg finns t.ex. Post, Pressbyrå, optiker, cykelbutik/verkstad, optiker, frisör, bank, skoaffär, och två mataffärer (Munkbrohallen och Coop Nära).

I Gamla stan finns även ett flertal hotell, konferensanläggningar och festvåningar, som alla erbjuder sina tjänster till företag med kunder och långväga besökare.
Omgivning Österlånggatan är en av Gamla stans huvudgator och löper mellan Järntorget i söder och Slottsbacken i norr, precis intill fastigheten. Österlånggatan är ett populärt promenadstråk med genuin känsla och trafikeras frekvent av såväl turister som av Stockholmarna själva.

I kvarteren varvas boende med kontor, restauranger, kaféer och butiker med en mängd olika inriktningar. Mysighetsfaktorn i dessa delar av Gamla stan är skyhög och de som inte någon gång drömt om att en dag antingen få bo eller arbeta här torde vara lätträknade.
Allmänt Säkra uppgifter om när huset är uppfört saknas, men att döma av de ankarslutar som syns på fasaderna på såväl gårdshuset som mot Österlånggatan så är dessa utförda i den stil som användes mellan ca 1690 och 1750.
Vägbeskrivning Med bil tar man sig till fastigheten via Skeppsbron, varifrån man svänger in på Brunnsgränd som leder fram till Österlånggatan, där fastigheten är belägen nära intill Slottsbacken.

För mer information

Intresseanmälan